Obiady domowe – szybkie i pożywne

Category: gotowanie 69

Bardzo ważne jest, by mimo zabiegania, pracy, znaleźć czas na przygotowywanie domowych obiadów. Obiady domowe to podstawa, jeśli mamy dzieci, muszą być one bezwzględnie codziennie podawane. Inaczej dziecko będzie szukać alternatyw, sięgać po fastfoody, słodycze. Zamiłowanie dzieci do chipsów, batoników, słodyczy, fastfoodów w dużej mierze wynika z tego, ze są po prostu głodne, źle żywione w domu. Rodzice dają im pieniądze, by sobie coś kupili do jedzenia i mają kłopot z głowy. Tymczasem to bardzo złe podejście, które ma realne, negatywne skutki, takie jak nadwaga, niedożywianie lub różnego rodzaju choroby, wynikające z niedoboru określonych składników odżywczych, minerałów, witamin, może być to skłonność do przeziębień, alergii, do łapania różnych infekcji. Dlatego kwestia żywienia jest kluczowa. Obiady domowe koniecznie muszą być codziennie w domu podawane. Ich przygotowanie nie musi być trudne i czasochłonne. Na pewno warto włączać w nie dużo warzyw. Ziemniaki, surówka – to powinien być element obowiązkowy. Do tego porcja mięsa, najlepiej pieczonego lub gotowanego. Jeśli mamy mało czasu, można poprzestać na jednym daniu, za to bardziej pożywnym, np. warzywna zupa z pulpetami – błyskawiczna do przygotowania, a bardzo pożywna, zawierająca zarówno białko zwierzęce, jak i warzywa. Dobrym pomysłem jest też wzbogacanie zup kaszami. Obiady domowe dzięki temu nabiorą bardziej zdrowotnego i odżywczego charakteru. Tych dań, jak tradycyjne zupy, nie może zbraknąć na stole. W dodatku to bardzo korzystne rozwiązanie także dla rodziców, którzy mają mało czasu na ich przygotowanie. Obiady domowe można dzięki temu przygotować znacznie szybciej. Proste, a pożywne, tradycyjne zupy takie jak pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa, mogą być wspaniałym dopełnieniem obiadu. Warto też włączać do menu takie dania, jak zapiekanki – ale oczywiście te domowe, w wydaniu z duża ilością warzyw, wtedy będą zarówno zdrowe, jak i sycące, ale też domowa pizza, spaghetti, a nawet – kebab. Warto inspirować się takimi daniami i przygotować je w taki sposób, by były bardziej odchudzone i mniej tuczące. Na pewno będą one atrakcyjne dla dzieci. Obiady domowe mnie muszą się więc kojarzyć z nudą i niesmacznymi potrawami. Można je urozmaicać, warto zadbać, by były kolorowe, dobrze przyprawione. Same przyprawy też mają walory zdrowotne. Obiady domowe można więc przyprawiać choćby świeżymi ziołami, wyhodowanymi na parapecie. Warto też stosować w kuchni takie przyprawy, jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, curry. Mają one walory prozdrowotne, rozgrzewają, usprawniają procesy trawienne. Poza tym sprawiają, że potrawy, nawet te zwykłe, tradycyjne, dobrze znane – nabierają zupełnie nowego smaku i staja się bardziej atrakcyjne dla dzieci. Warto więc czasem wprowadzać jakieś nawet niewielkie urozmaicenia, to będzie świetny sposób na uczynienie domowego jedzenia smaczniejszym i zdrowszym. Na pewno zyskają na tym wszyscy domownicy, więc będzie to z pożytkiem dla każdego, także dla dzieci.

Related Articles